Hola, som la Gemma, en Marc, en Pol i en Roger. Fa uns mesos que hem entrat a formar part del projecte de Les Vinyes i ens vé molt de gust explicar el nostre camí fins aquí.
El punt d’inflexió per fer aquest canvi va ser l’arribada d’en Pol, el nostre primer fill. Ens vam adonar de la importància del menjar ecològic, de tots els químics que absorbim a través de la pell, de les incoherències entre el pensar i el fer, de la importància d’una educació que afavoreixi que cada infant sigui únic, … I vam començar a fer petits canvis en el nostre dia a dia. Vam transformar el jardí convencional en una selva (ens pensàvem que allò era permacultura). Vam incorporar la fitoteràpia en el nostre dia a dia. Vam aprendre a elaborar la nostra pròpia cosmètica. Vam començar a aprendre a transformar la selva en un espai permacultural. En definitiva ens vam apuntar a tots els cursos que pensàvem que ens podien ajudar a gestionar el nostre dia a dia conscientment per ser coherents amb nosaltres mateixos i ser una mica més autosuficients (alguns d’aquests cursos els vam fer aquí a Les Vinyes).
Dos anys més tard va arribar el nostre segon fill, en Roger. Amb ell vam voler viure el postpart tots quatre junts en contacte a la natura (vam passar uns mesos a Aristot, un poble de 43 habitants, la majoria estiuejants, a prop de la Seu d’Urgell).
Viure en un poble sense cap servei ens va fer adonar que volíem viure en contacte constant amb la natura. Les postes de sol mirant el Cadí ens van fer somiar en emprendre un nou camí. A la tornada a la civilització ens vam adonar que tot això ens era molt difícil perquè estàvem enganxats a les rutines i lligats a les nostres feines i a les comoditats. Acceptar això no és fàcil, però és el primer pas per deslligar-nos, seguir la nostra voluntat i fer el canvi.
Vam començar a buscar una finca on poder viure com necessitàvem. Cada vegada que en trobàvem una, ens imaginàvem quin projecte hi podíem començar i no en trobàvem cap que ens satisfés plenament (si fèiem el canvi, n’havíem d’estar tots convençuts).
Com diu un dels principis de la permacultura “Usa i respon creativament el canvi”, el següent estiu tota la família vam passar les vacances de woofers a Les Vinyes. Allà vam conèixer a fons el projecte i les persones que el tiren endavant. Tot allò que vam veure ens ressonava com allò que volíem viure però multiplicat per mil. Des de cuidar la terra i els animals, fins a tota l’elaboració de transformats. Des de reduir al màxim als residus fins a reaprofitar l’aigua i totes les restes. Des de tirar endavant un projecte fins a cuidar les persones que ho fan possible. Fins llavors mai ens havíem plantejat viure en comunitat, però veure com va fluir tot aquell estiu ens ho va fer replantejar (vam respondre creativament al canvi!).
Volem que els nostres fills i nosaltres, puguem viure en contacte amb la natura, amb uns valors de respecte, consciència, sostenibilitat i coherència. A Les Vinyes podem portar-ho a terme, i no només això, sinó que podem formar part d’un projecte més ambiciós que ens permetrà aprendre de les relacions humanes i aprendre a cuidar la terra, regenerant el sòl fent servir els principis de la permacultura. I així deixarem un entorn una mica millor de com l’hem trobat.