Què us fa pensar la imatge del article? Quin desastre, quina pena, s’haurien de prohibir els plàstics, s’ha de fer alguna cosa ja!
Cada segon es llencen més de 200 quilos de plàstic al mar i als oceans. Cada any el meditarrani rep 27 milions de tonelades de plàstic. El 70% va al fons marí i el 15% queda flotant. Cada día s’abandonen 30 milions d’ampolles i llaunes només a Espanya! La salut de la terra i de tots els éssers que hi vivim està tocada de mort.
Com pot ser, doncs, que la nostra ment no pugui relacionar aquestes imatges amb la fotografia de la nostra caixa de la compra setmanal?
Què vol dir comprar ecològic? El menjar ecològic s’ha posat de moda (és un primer pas) però únicament pensant en la salud individual de les persones consumidores.
Jo no vull prendre més insecticides, pesticides ni adobs químics perquè m’enmalalteixen.
Però aquesta producció a la que s’han apuntat ràpidament les grans superfícies, per un tema purament comercial, està ben allunyat de la consciència mediambiental. Un producte no pot ser ecològic si s’ha transportat de centenars de quilòmetres, s’ha expoliat la terra on s’ha produït o el seu consum produeix deixalles contaminants i resultat del petroli.
I desenganyem-nos, la responsabilitat no és de les grans productores de productes envasats, refrescos o llaunes, ni dels grans supermercats, ni dels polítics (tampoc en podem esperar gaire), ni tant sols dels poders de l’IBEX35.
El poder del mercat el tenim les consumidores. Una a una, casa a casa, dia a dia. Fem política des de que ens despertem i amb cada decisió de consum i d’hàbits que prenem durant el dia. No val excusar-se en el pensament de: “som tantes que la meva petita acció no té cap conseqüència global”. Quan deixem de comprar productes envasats en plàstics i llaunes, es deixaran de produïr plàstics i llaunes. Quan comencem a demanar productes a granel a les petites botigues del barri, demanem ampolles reutilitzables, comprem raspalls de dents biodegradables i ens comprometem a no tornar a consumir productes envasats, veurem com els comerços de pobles i barris canvien les seves estanteries.
Els canvis MAI vénen de dalt i menys els canvis que poden afectar als més poderosos.
Comencem a mirar la nostra bossa de la compra amb perspectiva, tenint en compte què ha significat la seva producció, el seu transport i quin resultat (deixalles) tindrà el seu consum.
Decideix canviar els teus hàbits des d’avui i uneix-te al moviment Residu zero, Cero Residuo, NO WASTE.
Bravo!
Porto uns dies intentant aconseguir que unes companyes deixin d’utilitzar cada dia un got “compostable” d’un sol ús quan beuen aigua…i no hi ha manera! Sembla mentida que la gent es pensi que “això del plàstic no va amb mi”, i que siguin incapaces de fer un gest tan senzill com agafar un got reutilitzable enlloc d’agafar un got cada dia que, tot i sent compostable, no és una excusa ja que comporta pràcticament els mateixos problemes a l’hora de gestionar els seus residus.Però ho seguiré intentant…i gràcies pel teu escrit!
Una abraçada molt forta desde Girona!
Si si… fa molta pena veure com ens costa fer petits canvis d’hàbits que podrien canviar-ho tot! Ànims amb la teva campanya, només fent d’exemple ja plantem alguna llavor.
Una forta abraçada