Un dels factors limitants a l’hora de dissenyar una finca és el coneixement, la informació que disposem. Acostumats a comprar les mateixes varietats de fruita durant tot l’any, imaginar-se quins fruits es poden produir en una finca on s’arriba als -10ºC a l’hivern i sempre ha estat un lloc de pastures, és quelcom complicat. Gràcies a la col·laboració amb en Guillem Arribas hem pogut muntar aquest primer curs de fruiticultura ecològica i al mateix temps dissenyar un bosc d’aliments amb força varietats de fruita, la majoria tradicionals però poc conegudes.
Quan busquem varietats de fruita per autoconsum, nosaltres tenim en compte que hem de buscar varietats que:
- Siguin resistents al clima de la zona
- Requereixin el mínim manteniment possible a la llarga
- S’adaptin bé a un reg cada vegada més escàs
- Tinguin l’exposició solar adient
- Ens agradi la fruita que fan
- Que la fruita produïda pugui ser emmagatzemada el màxim temps possible
- Permetin una poda que es pugui combinar amb el maneig de remugants
Tot i que vam fer els forats una mica tard, la millor època per a plantar un arbre és a partir de novembre-desembre, quan ja no té fulla i té la seva energia a les arrels. Així, durant tot l’hivern, l’arbre disposa del temps i l’energia necessàries per arrelar. Un altre motiu és que l’arbre és més barat quan es compra en arrel nua que quan el comprem amb test amb terra, i això només es pot fer quan l’arbre no té ni fulla ni fruit. Per tots aquests motius, dissabte passat vam comprar i portar els 80 fruiters a Les Vinyes i durant una setmana els hem anat plantant.
A continuació us ensenyem quines varietats d’arbres fruiters hem plantat i amb els que experimentarem i tastarem durant els propers anys. Les que millor s’adaptin i ens agradin seran les que probablement tornarem a plantar per augmentar-ne la producció. Ja us n’anirem explicant els resultats, i us parlarem dels fruits silvestres més endavant.
- Avellaner
- Albercoquer Canino
- Albercoquer Moniquí
- Albercoquer Roig
- Albercoquer Primerenc
- Cirerer Burlat
- Cirerer Cor de Colom
- Cirerer Garrafal
- Kaki Roig Brillant
- Ginjoler
- Magraner
- Noguera
- Codonyer Gegant
- Servera
- Préssec Sudanell
- Préssec Aigua
- Préssec Gavatx
- Perera Blanca
- Perera Flor d’hivern
- Perera Magallena
- Perera Seremenya
- Perera Sant Joan
- Perera Xata
- Perera Llimonera
- Pomera Blanca
- Pomera Cor Glaçat
- Pomera Sant Miquel
- Pomera Gaia Gran
- Pomera Fuji
- Pomera Sant Joan
- Pomera Ciri Vermell
- Pomera Morro Vedell
- Pomera Golden
- Prunera Claudia
- Prunera Claudia Verda
- Prunera Claudia Groga
- Figuera Dama Negra
- Figuera Dama Blanca
- Figuera Figaflor
- Kiwi Arguta
Després d’aquesta llista tan extensa, t’animaries a dir quantes d’aquestes varietats coneixies? Si t’animes a venir al proper mòdul del curs de fruiticultura ecològica podràs veure tots aquests arbres ja plantats i com que parlarem de reproducció i multiplicació, aprendràs a fer esqueixos de la teva fruita preferida.
hola:
en primer lloc enhorabona pel vostre projecte (m’hi he sentit molt identificat, encara que vosaltres esteu en una fase molt més avançada…).
També estic establint un bosc d’aliments (a Vilafamés, la Plana alta) i m’interessa molt accedir a fruiters de varietats més antigues. em podries dir on els obteniu? mmoltes gràcies!
Bon dia asier. Gràcies per escriure’ns! Nosaltres els hem comprat mitjançant un amic, en Guillem Arribas, que té la pàgina de http://www.ecoaura.org o http://www.frutalesecologicos.com Segur que allà pots veure tot el que té!
Hola! Primer de tot enhorabona, sembla que ja colliu els fruits d’aquesta sembra! Nosaltres estam en el procés de disseny d’un bosc d’aliments a Mallorca i tenim dubtes quant al marc de plantació dels fruiters. Plantarem més prunus i menys pomeres q vosaltres, ja que estan més adaptades al clima de la nostra zona. Tenint en compte les clarianes i tal, quin marc de plantació en general recomaneu? Tenim les línies de keyline marcades cada 5 metres, pero volia posar alguns fruiters (com els cítrics i prunus) més estrets, com a 3 metres dins la mateixa línia, i no se si és massa estret….
Hola Maria. Jo les pruneres no les faria a menys de 4 metres, així com els cítrics. Crec que la separació és benficiosa quan hi ha pocs nutrients al sòl i permet que l’aire eviti plagues. Però intenta buscar pagesos de tota la vida de la teva zona i que et diguin què feien abans.