Prats de Lluçanès ha dedicat aquesta setmana al medi ambient, per això el dissabte vam tenir l’honor de participar a una jornada on vam parlar sobre el canvi climàtic des de diferents prismes.
A la primera part de la jornada vam poder conèixer les dades climatològiques de la comarca des de l’any 1.907. Manel Dot, de l’Agrupació Meteorològica d’Osona, ens va explicar, utilitzant les dades, la tendència de les temperatures màximes a augmentar cada any, mentre que les dades referents a la pluviometria es mantenen, però reduint-se l’aprofitament de l’aigua.
A les nostres terres era habitual que durant l’any, sobretot en primavera, tinguéssim setmanes de llevantades on plovia dia sí i dia no, de manera que l’aigua s’aprofitava al màxim. Actualment han desaparegut aquestes pluges i quan plou ho fa de manera puntual i amb fortes tempestes, desaprofitant més l’aigua.
A continuació en Ramon Riera i en Jordi Solà, de l’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès van compartir amb nosaltres l’estat dels nostres boscos, i l’impacte de les plagues degut a períodes més llargs de sequera i a temperatures més altes a l’hivern. Aquest augment de les plagues, les temperatures més elevades, els canvis en les pluges i les èpoques més llargues de sequera, conseqüència del canvi climàtic, fa que actualment els nostres boscos estiguin en decaïment.
Des de Camadoca la Núria va compartir un vídeo explicant l’impacte de les espècies invasores (més resistents que les autòctones) a la Riera de Merlès, així com l’impacte del canvi climàtic en els nostres rius.
A la segona part de la jornada, des de Mas Les Vinyes vam donar a conèixer la permacultura i com afrontar el canvi climàtic des de petits canvis en els nostres hàbits diaris (ús racional dels envasos, canviar els hàbits alimentaris tornant a cuinar, utilitzant productes de temporada i de proximitat, fer un ús racional de l’energia, plantejar-nos els nostres hàbits de consum,…). Com deia Bill Mollisson, els problemes complexes passen per solucions fàcils.
Sabent que les futures generacions hauran de viure amb menys recursos, vam acabar llançant una pregunta: Com ens imaginem el futur? Estem treballant perquè es compleixi el futur que ens imaginem o la nostra petjada energètica col·laborarà a empitjorar el futur del canvi climàtic?
Finalment en Gil Salvans, de l’Agència de l’Energia d’Osona i de Som Energia ens va explicar com s’imagina el futur de les energies renovables.
Segons ell, el futur passa per una revolució energètica on els usuaris ens empoderem i deixem de ser mers espectadors per entrar a formar part de la xarxa energètica sent el productor, venedor i agent de mercat de les energies renovables. S’imagina que en el futur haurà desaparegut el problema de la pobresa energètica (molt present en la nostra comarca i invisible per a molts de nosaltres), haurem millorat la nostra eficiència energètica, i la creació d’energia serà distribuïda, de manera que podrem crear xarxes de compra-venda d’energia amb veïns.
Finalment volem agrair a l’Ajuntament de Prats la iniciativa, ja que jornades com aquesta ens permet aprendre més sobre l’impacte del canvi climàtic en el nostre entorn més proper, gaudir d’interessants debats i fer xarxa amb els veïns coneixent grans projectes a prop nostre.