Passades ja unes setmanes i havent digerit l’experiència, tenim ganes de compartir l’intercanvi juvenil que vam acollir el mes de maig.
Tot va començar amb una proposta de l’Associació Boodaville per col·laborar dins el programa europeu d’Erasmus+. La idea era acollir un grup de joves europeus durant una setmana per acostar-los a la Permacultura i compartir juntes uns dies de convivència a la granja. La proposta ens va semblar prou engrescadora per apuntar-nos-hi ja que feia temps que teníem ganes de poder-nos apropar a un públic més jove i coneixent que era un programa 100% subvencionat per als joves, ens agradava la idea de saber que persones amb menys possibilitats hi tindrien accés.
Els mesos van anar passant i la data es va anar apropant. Va ser llavors quan vam poder anar coneixent de primera mà les característiques d’un Youth Exchange (intercanvi juvenil) dins d’aquest programa. Van començar les reunions amb Boodaville per anar preparant una setmana en què cada país implicat podria organitzar part de les activitats previstes o proposar-ne de noves.
Els països participants van ser Sèrbia, Lituània, Eslovàquia, Grècia, Portugal i Espanya i cada un d’ells comptava amb una organització del seu país que ens ajudava en la selecció de participants i líders i en la posterior logística per arribar fins a Les Vinyes.
Els líders es coordinaven amb els participants seleccionats del seu país per preparar conjuntament les activitats que prèviament havien acordat dur a terme durant les reunions de líders que vam anar fent, activitats on es treballaven: cures a la comunitat, grups de reflexió, intercanvis de coneixements, nits interculturals, emprenedoria ecològica, etc. La idea, doncs, era jugar amb un calendari interactiu i dinàmic on totes hi podien dir la seva.
I per fi arribava la data, emocionades totes per la nova experiència. Les participants van anar arribant des de diferents indrets d’Europa, amb motxilles plenes, nervis a flor de pell i molta excitació.
El primer dia el vam dedicar a presentar el projecte de Les Vinyes, l’equip de casa i el de líders i el programa Erasmus+, i finalment vam donar pas i veu a cada una de les participants per saber una mica més de la seva història, de què els havia dut fins aquí i què tenien ganes d’aprendre.
Situades ja una mica, vam anar-les introduint a la història de Mas Les Vinyes, de la Permacultura i dels elements i sistemes de la granja. Quantes cares de sorpresa i quantes preguntes! I aquí és on va venir un nou encàrrec per petits equips: haurien d’observar, analitzar i explicar a la resta del grup algun sistema de la granja. Des del sistema de depuració d’aigües fins a les cures a la comunitat passant per la sobirania alimentària, els diferents grups van poder aprofundir en algun sistema de la granja que els interessés utilitzant, entre altres, diagrames de flux i reflexionant sobre quins principis de la Permacultura complien. Va ser d’allò més enriquidor i emocionant escoltar les seves presentacions finals, la creativitat que van tenir, la cara de sorpresa dels oients que no deixaven de meravellar-se de tantes coses que estaven aprenent…
Anava arribant el final d’aquells intensos dies, el tancament d’una experiència que suposava haver sembrat una petita llavor en cada una d’aquelles joves que tan sols feia uns dies mai havien escoltat paraules com Permacultura, agricultura regenerativa o vida en comunitat i ara marxaven plenes d’idees, il·lusions, ganes d’explicar a tothom què havien après i poder aplicar el que havien viscut a les seves vides.
Nosaltres vam acomiadar-nos de totes elles a la parada d’autobús, amb la sensació d’haver compartit molt més que una setmana juntes, d’haver sembrat llavors, d’haver ampliat la nostra xarxa per diferents indrets d’Europa i amb ganes de poder repetir una experiència d’aquest tipus l’any que ve.
Aquí trobareu un vídeo de la setmana compartida en aquest intercanvi i amb diferents veus que ens expliquen el que hi van aprendre