Ja farà gairebé dos mesos que vam tenir canvis importants a casa; en Jordi, la Laia, el Teo i l’Isona van deixar Les Vinyes uns dies després que el Miguel i la Julia decidissin entrar al projecte. Han estat mesos molt tristos on ens hem hagut de replantejar si el projecte havia de seguir i com fer-ho possible. Després de molt treball intern, vam decidir donar un nou impuls i tirar endavant. Com que tornar a posar esforços en preparar la casa per rebre gent i seguir amb el projecte dels espais exteriors significa molta feina, hem tornat a obrir la casa als woofers per a tenir una clara ajuda. Així que el primer voluntari que va arribar en aquest 2015 va ser en Dario, un noi italià que ens està donant un enorme cop de mà i fa poquet s’hi han afegit la Elodie de França i en Júlio de Xile!
Treballs a la Zona 0: feines a casa
Després d’un gran ensurt on se’ns va cremar un tub d’electricitat mentre dormíem, vam demanar ajuda als nostres amics Jordi i Ester i vam prioritzar acabar la instal·lació elèctrica nova que ja havíem començat abans de Nadal. És ben sabut que a les masies tot es pot complicar de manera insospitada, i el que pot semblar una tasca relativament fàcil com passar un tub d’un pis a un altre, en el nostre cas va implicar atravessar una pared de pedra que ens va costar més de 4 hores. Bé, ara només ens falta el quadre elèctric general, que esperem poder acabar-lo ben aviat…
Veient la nostra necessitat de tenir voluntaris però també mantenir part de la nostra intimitat, hem arreglat un espai per acollir-los amb la mínima inversió. Vam reutilitzar una estufa de llenya, vam aïllar el sostre amb fibra de fusta que ens havia sobrat i llana de les nostres ovelles, hem rejuntat alguns forats amb cal i hem posat una porta nova. Amb teles al sostre, un parell de sofàs amb palets i uns antics matalassos, estem prou contents del resultat aconseguit.
Ja sabeu que vam construir un lavabo sec, doncs el Miguel us en va fer un bon escrit.
Per acabar de parlar de la casa, expliquem que seguim repicant la façana per tal de poder treure, algun dia, l’andami que ocupa la façana principal. Queden setmanes de feina, així que fem feina cada setmana per no desgastar-nos excessivament…
Zona 1: apropant l’hort a casa
A permacultura es coneix la zona 1 com a la zona que envolta inmediatament la casa, on es produeix de manera intensiva i on són els elements que requereixen més atenció. Teníem la idea d’apropar l’hort a la casa, de manera que hem iniciat la construcció de bancals tipus “lasanya” i que a més ens redirigeixen l’aigua i eviten l’erosió de la zona 1. Són bancals que tenen diferents profunditats per tal de crear diferents ambients adients segons el tipus d’hortalissa o aromàtica.
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”true” desc=”true” responsive=”true” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”14″]
Una de les feines que es repeteixen cada temporada és la preparació de la pila de compost. Aquesta vegada hem utilitzat fem de cavall, d’ovella, gallinassa i restes de poda, d’hort i de menjar. Després de fer una bona pila i aprofitar per netejar les quadres a fons, vam posar-hi els preparats biodinàmics i ara toca esperar 6 mesos com a mínim abans de fer-lo servir.
Una altra de les feines que ens ha ocupat part del temps és la talla de canyes. Cal anar tallant el canyissar de tant en tant per tal de que creixi sa. Per això l’hem estat tallant i hem aconseguit material per practicar algunes tècniques de bioconstrucció. Les estem pelant i serviran per fer alguns murs amb fang, però mentrestant hem fet una petita valla que separa la zona d’hivernacle amb el viver de fruiters.
Zona 2: El bosc d’aliments
El bosc d’aliments a l’hivern també requereix molta atenció. És època de poda, temps de rotació d’animals i de tasques que a primavera i estiu no es podran fer. Vam seguir fent acolxats en diversos fruiters, vam podar i vam plantar algunes varietats noves com un festuc salvatge. Un altre element que hem estat treballant és la construcció d’un para-vent vegetal amb 3 estrats: arbres, arbustos i aromàtiques. Hem començat transplantant els petits lledoners i avellaners que estaven repartits per la finca de manera natural i situant-los com a protecció pel vent al bosc d’aliments. Com que molts d’ells no sobreviuran, hem fet un marc de plantació de només 3 metres, amb la intenció d’aclarir quan sigui el moment.
Zona 4: aprofitant el bosc
Al bosc també ens hi hem apropat pensant en el futur i la possibilitat de tenir porc d’autoconsum en extensiu. Intentem potenciar les alzines i roures i hem escollit la majoria de pins com a arbres per ser tallats en els propers mesos. El permís està demanat al Departament, els tallarem quan tinguem el permís ben aviat…
Precisament al Lluçanès hi ha l’iniciativa de crear els boscos de pastura, un acord entre propietaris i ramaders per tal de que els primers es comprometin a acollir als ramats durant un mínim de 5 anys a canvi de tenir el bosc el més nét possible. Nosaltres ja ens hi hem apuntat, tot i que encara dubtem si serà amb un ramat futur o el d’algú altre… Per cert, estem buscant persones que vulguin portar un petit ramat d’ovelles i cabres o vaques a Les Vinyes; així que si feu córrer la veu, potser en sortirà quelcom de bo!
I per acabar…
Per acabar només falta acomiadar-nos fins al proper article que, esperem, sigui molt més aviat que l’última vegada. Recordeu que ja tenim els cursos de primavera publicats i que assistint-hi també doneu un cop de mà a que aquest projecte sigui realitat.
Gràcies, Sergi, molt bona feina!, es veu com progressa del projecte… Endavant!
Endavant…pas a pas….caminant fent via…m,ha agradat molt la crònica i m’han vingut moltes ganes de venir. Una abraçada.