Una de les formes més perfectes i sostenibles que existeixen a la natura són els boscos. La natura està en constant lluita per cobrir qualsevol sòl que estigui descobert, sap que no és bo i intenta per tots els mitjans establir un ecosistema el més eficient possible. Els boscos retenen el màxim nombre d’aigua possible mentre no paren de generar sòl fèrtil emmagatzemant el màxim carboni possible i donant pas a que la vida animal hi participi de la manera més diversa possible.
Una de les premises de la permacultura a l’hora de dissenyar un espai on hi visquin les persones és aconseguir implantar petits ecosistemes interconectats i que siguin el màxim d’autònoms possible. Una altra premisa que s’utilitza és que qualsevol disseny ha de generar, a la llarga, més energia de la que consumeix. No tindria sentit tenir animals si sempre els has de tenir estabulats i menjant pinso comprat, o tenir fruiters als que cal fertilitzar constantment i protegir-los de les plagues amb tractaments químics. Per tant, dissenyar un bosc d’aliments vol dir crear un espai que convidi a la natura a transformar-se en bosc el més ràpid possible i que ho faci seguint uns criteris de creixement per potenciar allò que volem.
Després de fer un estudi de línia clau i de fer els forats al voltant de la finca, va arribar el moment de plantar fruiters. Hom pot imaginar que plantant els fruiters de manera convencional als nostres camps, implicarà poca feina de disseny i molta feina per mantenir-los any rere any. Creant un bosc d’aliments implica just el contrari: tindrem moltíssima feina de disseny abans de plantar i, un cop fet, tindrem força menys feina de manteniment. Buscarem que els fruiters tinguin arbres de suport que els permetin mantenir el sòl més descompactat, que atreguin insectes controladors de plagues i polinitzadors i que, sobretot, fertilitzin la terra fixant nitrògen i CO2 amb les seves arrels.
En aquest vídeo podeu veure la feina que vam fer l’últim dia dissenyant la disposició dels fruiters i tenint en compte la rotació que després faran els animals, en el nostre cas ovelles i ponis.
Ja comença a tenir forma, quina emoció viure el la plantada i el creixement d’arbres i arbustos. Jo voldré menjar gínjols!!!