Un dels trets més diferencials de la nostra finca és el seu paisatge que combina prat, bosc i especialment roca d’unes grans dimensions. Grans plaques formen estructures que semblen d’un altre planeta, roques pulides per l’erosió de l’aigua amb el pas dels anys i que deixen entreveure el que hi ha sota la resta de prats sembrats. Perque tot i semblar etern, la veritat és que aquestes roques havien estat cobertes de vegetació i sòl fèrtil no fa tants segles. Així doncs, i com a la majoria de Catalunya, la nostra finca perd fertilitat cada any que passa degut a l’efecte del Sol i l’aigua que s’accentuen pel cultiu de cereal i el pastoreig habitual de vaques. Les Vinyes pretén ser un espai que tingui cura de persones, animals i tot tipus de vida vegetal. Per tot això, un dels nostres propòsits amb aquest projecte és crear el màxim de fertilitat: hem d’alimentar el sòl per tal que plantes i animals hi creixin bé.
Hi ha una disciplina que es va iniciar a Australia fa més de 100 anys per a estudiar la millor manera de conservar l’aigua i l’humus dins les finques, creant ecosistemes que tendeixin al sistema més productiu de la natura: el bosc. El maneig holístic i el sistema de línia clau (o keyline en anglès) són eines que tenim a la nostra diposició per tal de potenciar la fertilitat i accelerar processos naturals. En Jesús Ruiz és un especialista en línia clau que va venir de València per estudiar el nostre cas. Després de caminar durant dos dies per tots els camps varies vegades, va poder establir un patró de cada zona on cal retenir l’aigua. I per fer-ho, qui millor que els arbres, arbusts i plantes, que ben plantats són capaços de crear el sòl fèrtil tan desitjat.
El proper mes de gener començarem un curs de fruiticultura ecològica i tindrem l’oportunitat de començar a plantar aquests arbres fruiters a les línies clau per tal de poder veure la tendència de canvi de fertilitat. Si et vols apuntar, fes-ho el més aviat possible ja que les places són limitades!